Hasadópanelek

A gabona és a különböző növényi aprítékok (faforgács, fűrészpor) feldolgozása, szállítása, tárolása, a liszt- vagy keményítőgyártás mind-mind porképződéssel járó folyamatok, amelyek potenciálisan robbanásveszélyes környezetet eredményeznek. Ilyen környezetben való alkalmazásra szánt berendezések biztonságos használatához legtöbbször elkerülhetetlen a hasadópanelek alkalmazása.

A hasadópanelek olyan vissza nem záródó nyomáshatároló biztonsági szerelvények, amelyek szerkezeti kialakításuknál fogva meghatározott, garantált és bizonylatolt nyitónyomáson roncsolódnak, illetve hasadnak. Ezáltal a befogójukban szabaddá tett nyílásukon a túlnyomást okozó közeget rendkívül kis nyitási holtidővel lefúvatják.

Az Elfab Ltd. olyan minősített, bizonylatolt valamint CE-jelöléssel ellátott minőségi biztonságtechnikai eszközöket gyárt, amelyek – típustól függően – túlnyomás, robbanás valamint vákuum elleni védelemre alkalmazhatók. A különböző típusú hasadópaneleket por ill. gáz robbanási nyomásának lefúvatásához fejlesztették ki.

A hasadópanel (típustól függően) egy vagy két, szakaszosan átmetszett fémlemez. A szükséges nyitónyomást – egy kísérlettel ellenőrzött bevált összefüggés szerint – a fémlemezben lézeres vágóberendezéssel készített furatokkal, átmetszésekkel illetve a megmaradó gátméretekkel lehet megvalósítani. A nyitónyomás elérésekor a panel az átvágások mentén rendkívül kis nyitási holtidővel hasad, így szilánkmentesen szétnyílva a biztonságtechnikailag szükséges értéken vezeti le a robbanási nyomást. Lefúvatás után a nyílott panel egyik oldala mentén a keretszerkezetben marad.

A panelek minőségi szerkezeti anyagokból, korszerű gyártási technológiával készülnek a szabványos előírásoknak megfelelően. A beépítés céljára szánt elemek nyitónyomását a velük egy adagból készített mintapaneleken végzett próbavizsgálatok eredményeivel igazolják. A szerelvények azonosító adatokkal és a szabványos előírásoknak (ISO 4126-2), illetve a hatóságoknak megfelelő műbizonylatokkal rendelkeznek.

A hasadópanelekre (gyárilag vagy utólag) ATEX minősítésű nyitásérzékelő szerelhető. A nyitásérzékelő a panel kilépő oldalára kerül, amely a panel nyitásakor nyitott áramköri jelzést ad, amivel kezelőszemélyzet részére hang, fény, vagy műszerjelzés váltható ki, illetve a védett berendezések vészleállítása is megoldható. Az összetett hasadópanelek igény esetén készülhetnek integrált hőszigeteléssel is, így adott esetben minimalizálható a védett berendezés hővesztesége, illetve elkerülhető a gázok/gőzök nemkívánatos kondenzációja a panel felületén. A különböző típusú panelek készülhetnek sík vagy elődomborított kivitelben is, különféle formákban (téglalap, kör, trapéz, stb.), alkalmazhatók például silókhoz, szűrőkhöz, ciklonokhoz, szállítószalagokhoz, elevátorokhoz, rédlerekhez, kemencékhez, stb.

Az ELFAB gyártó által kínált hasadópanel konstrukciók:

SSF – egyrétegű sík hasadópanel

Árban nagyon kedvező, egyszerű kialakítású, szilánkmentes nyitású hasadópanel, amelyhez opcionálisan nyitásérzékelő csatlakoztatható. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,1 barg és -40°C…+80°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. Sík kivitelben (SSF) a megengedett terhelhetősége a nyitónyomás 50%-a, csak korlátozottan vákuumálló.
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel).
Termékkód: VNT-SSF.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.

SSD – egyrétegű elődomborított hasadópanel

Árban nagyon kedvező, egyszerű kialakítású, szilánkmentes nyitású hasadópanel, amelyhez opcionálisan nyitásérzékelő csatlakoztatható. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,1 barg és -40°C…+80°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. Domború kivitelben (SSD) a megengedett terhelhetősége 70% és vákuum rendszerek esetén is alkalmazható (max. 75%-áig a minimális nyitónyomásnak).
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel)
Termékkód: VNT-SSD.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.

RSF – egyrétegű bordázott hasadópanel

Egyszerű kialakítású, alacsony profilú bordázott hasadópanel, amelyhez opcionálisan nyitásérzékelő csatlakoztatható. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,1 barg és -40°C…+80°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. A bordázás révén a megengedett terhelhetősége nyitónyomás 60%-a, és vákuum rendszerek esetén is alkalmazható (max. 40%-áig a minimális nyitónyomásnak).
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel).
Termékkód: VNT-RSF.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.

XSF – többrétegű, sík hasadópanel

Magas minőségű, szilánkmentes nyitású összetett hasadópanel, mely négyzet, téglalap kör, illetve trapéz alakban érhető el, különböző furatosztásokkal. Opcionálisan rendelhető hozzá nyitásérzékelő. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,05 vagy 0,1 barg és -40°C…+200°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. Sík kivitelben (XSF) a megengedett terhelhetősége a nyitónyomás 60%-a, és korlátozottan vákuumálló. Domború kivitelben (XSD) a megengedett terhelhetősége 80% és vákuum rendszerek esetén is alkalmazható (akár teljes vákuumnál is).
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel).
Termékkód: VNT-XSF.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.

XSD – többrétegű, elődomborított hasadópanel

Magas minőségű, szilánkmentes nyitású összetett hasadópanel, mely négyzet, téglalap kör, illetve trapéz alakban érhető el, különböző furatosztásokkal. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,05 vagy 0,1 barg és -40°C…+200°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. Domború kivitelben (XSD) a megengedett terhelhetősége 80% és vákuum rendszerek esetén is alkalmazható (akár teljes vákuumnál is).
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel).
Termékkód: VNT-XSD.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.

XLG – Lift-Gard sík hasadópanel

Költséghatékony megoldás a Lift-Gard (XLG) típusú egyrétegű sík hasadópanel, amely integrált kerettel és a teljes felületen térhálós-polietilén tömítéssel van ellátva. Közvetlenül a berendezés falára szerelhető, nem szükséges befoglaló karimát kialakítani. Standard nyitónyomása környezeti hőmérsékleten 0,1 barg és -40°C…+80°C hőmérséklet-tartományban alkalmazható. Nyitónyomás tűrése ±25%, a nyitónyomás speciális kivitelnél 0,05-0,49 barg között választható. A megengedett terhelhetősége a nyitónyomás 50%-a, és korlátozottan vákuumálló.
316L anyagminőség. Opcionálisan ATEX által jóváhagyott nyitásjelzővel (Vent-Tel).
Termékkód: VNT-XLG.
További műszaki paraméterek az gyártó honlapján.